Twee culturen beleven

Twee landen, twee culturen - maak kennis met het indrukwekkende landschap en de uitzonderlijke gastvrijheid van de mensen in de Duits-Nederlandse grensstreek. Het landschap met zijn meren en plassen, riviertjes en bossen, uitgestrekte veengebieden en heidevelden is een feest voor elke natuurliefhebber.

Het Emsland en de Grafschaft Bentheim aan de Duitse kant danken hun bijzondere charme aan het stroomdal van de rivieren Ems en Vechte. Aan de Nederlandse kant, in de provincies Drenthe en Groningen, wordt het beeld bepaald door een fijn mozaļek van wijken en kanalen.

Behalve natuurschoon zijn er onderweg tal van bezienswaardigheden: archeologische vindplaatsen, historische elementen, idyllische molens, indrukwekkende vestingwerken uit vroeger eeuwen maar ook imposante staaltjes moderne techniek, zoals de Meyer werf en de magneetzweeftrein Transrapid.

Kortom, het grensgebied biedt voor elk wat wils: voor de natuurliefhebber is er volop rust en natuurschoon en voor mensen die van afwisseling houden valt er genoeg te beleven - bij de prijs inbegrepen: interessante ontmoetingen en belevenissen in het grenzeloze Europa.

United Countries Tour | Pionierroute | Smokkelroute

United Countries Tour

Logo UCT

De United Countries Tour staat voor een grensoverschrijdend fietspadennetwerk over een lengte van zo'n 600 kilometer. De route verbindt het noordelijke stuk en het middendeel van het Emsland ter linkerzijde van de Ems met het gebied aan de andere kant van de grens, in de provincies Drenthe en Groningen en met het noordelijke deel van de Grafschaft Bentheim.

Er zijn tal van mogelijkheden om de volledig bewegwijzerde United Countries Tour te verkennen: er zijn dagtochten met lengtes tussen de 25 en 75 kilometer, maar ook meerdaagse tochten zijn mogelijk.
Voor de ware fietsliefhebber - en voor hen die dat willen worden - zijn er twee speciale routes uitgestippeld. De 160 kilometer lange "Smokkelroute" in het noorden en de 250 kilometer lange "Pionierroute" in het zuiden.

top

Pionierroute

Logo UCT PionierrouteUitgestrekte veen- en heidelandschappen, molens, dromerige dorpjes en kaarsrechte kanalen. In het Duits-Nederlandse grensgebied Emsland - Drenthe - Grafschaft Bentheim fietsen deelnemers 250 kilometer lang door de geschiedenis van de pioniers in het veen.

Nog steeds zijn hier de sporen van de vervening zichtbaar. De lintbebouwing en het wijd vertakte systeem van wijken en kanalen herinneren aan de eerste veenwerkers. Anekdotes van de lokale bevolking doen de tijd van de pioniers herleven en laten iets vermoeden van het harde bestaan vol uitputting en ontberingen.

De geschiedenis van het in cultuur brengen van het veen en de turfwinning komt tot leven in de musea, zoals het Emsland-Moormuseum met zijn nieuwe, moderne presentatie en 's werelds grootste stoomploeg, in het veenpark met zijn plaggenhutten en de veenexpositie in Landhaus Buddenberg.

Pionierswerk wordt er ook verricht in natuurgebied Bargerveen: hier wordt in een gebied van zo'n 2000 hectare het hoogveen in ere hersteld. Net als vroeger behoort dit gebied tot de belangrijkste oliewingebieden van Duitsland. Tal van "jaknikkers" langs de kant van de weg pompen onvermoeibaar het "zwarte goud" omhoog. In het "Erdöl-Erdgas-Museum" is veel informatie te vinden over dit onderwerp.

top

Smokkelroute

Logo UCT SmokkelrouteTot in de jaren vijftig gingen er heel wat levensmiddelen en drank als smokkelwaar over de grens: roomboter bijvoorbeeld en puike Hollandse jenever en zelfs hele varkens en nog veel meer. De uitgestrekte en dunbevolkte cultuurgronden en de dichtbegroeide bossen boden de smokkelaars voldoende rugdekking.

Wat eens bittere noodzaak was, is nog steeds populair, al zijn de omstandigheden wat minder avontuurlijk geworden. De Nederlandse grensbewoners hoppen graag even over de grens om daar boodschappen te doen. Omgekeerd komen veel Duitsers naar Nederland om te winkelen.

De Smokkelroute verbindt het prachtige landschap van Zuidoost-Groningen met de maritieme flair van het noordelijke Emsdal. Op sommige plekken bestaan de oude smokkelroutes nog als stille getuigen van de "ruilacties" tussen de buurvolken.

De weg voert langs beekjes, bloeiende velden en kronkelpaadjes en biedt natuurlijke afwisseling in de vorm van idyllische kleine dorpjes en landschappen zo ver het oog reikt. Ontdek de oude sluiproutes in de Duits-Nederlandse grensstreek en ervaar zelf die traditionele band tussen twee landen en twee culturen.

top
Foto: Fietsers in het Emsland